Yeni Başlayacaklar İçin Karavanla Seyahat Etmenin 6 Püf Noktası

Kiraladığınız ya da sahip olduğunuz: motokaravan, çekme karavan, gözyaşı römorku… Yoldaki evinizin tarzı ne olursa olsun, şunu unutmayın: karavanınızla yola çıktığınız anda siz bir karavancısınız. Bu dünyaya yeni adım atan karavancılara, başlangıç için küçük küçük ipuçları hazırladık. Kahveleriniz ve yolculuk hayalleriniz hazırsa gelin, bir göz atalım:

Yeni Başlayacaklar İçin Karavanla Seyahat Etmenin 6 Püf Noktası

Karavanla Seyahat Etmenin 6 Püf Noktası

Motokaravan

1- Plansız Asla!

Plan yapmak yolculukta size “ne kadar iyi yapmışım!” dedirtecek bir eylem. Yolculuğa koyulmak için sabırsızlandığınızı biliyoruz fakat bir nefes alıp detaylı bir plan yapmak yolculuğunuzu çok daha keyifli hale getirecek. Haritayı açarak gitmek istediğiniz yere bakın; bu yere varmadan önce izleyeceğiniz yollar, o yollarda konaklayabileceğiniz alanlar, karşılaşabileceğiniz hava olayları hakkında bilgi sahibi olmak; yanınızda bulundurmanız gereken ekipmanların, acil bir durumda gidilecek hastanelerin listesini hazırlamak ve sonrasında rotanıza doğru harekete geçmek, yolculuk sırasında yaşanabilecek olumsuz olaylara karşı hazırlıklı olmanızı sağlar.

2- İhtiyaçlarınızı Kontrol Edin

Karavanınız için elektrik ve suyun her şey olduğunu unutmayın, yola çıkmadan önce son kontrolleri yapmayı ihmal etmeyin. Karavanlar küçük yaşam alanları olduğu için yanınıza fazla yer kaplamayacak, minimal ve işlevsel malzemeler alın. Alet çantası, el feneri, tel, portatif masa ve sandalyeleri listenize ekleyerek işe koyulabilirsiniz. Araç dışında da konaklamak istiyorsanız, çadırınız ve uyku tulumunuzu yanınıza alabilir, keşfetmeyi seviyorsanız bu listeye bir de bisiklet ve anı yakalamak için bir fotoğraf makinesi ekleyebilirsiniz.

Karavanla Seyahat Etmenin 6 Püf Noktası

Çekme Karavan

3- Her Anlamda Güvenlik Önemli

Yol boyunca güvende kalmak oldukça önemli bir konu. Gerek konaklamanız sırasında, gerekse karavanınız içinde karşılaşabileceğiniz tehlikelere karşı önleminizi almalısınız. Aracınızda bir alarm ve kilit sistemi oluşturmanız, savrulma tehlikesine karşı hızınızı 80 km’de sabit tutmanız, araçta bir ecza dolabına yer vermeniz ve devrilmemesi için eşyalarınızı bulundukları yere sabitlemeniz hayat kurtaran tedbirlerden olacaktır.

4- Temizlik

Bir doğasever, doğayı temiz tutmaya özen gösterdiği gibi, içinde yaşadığı karavanını da temiz tutmalıdır. Kalabalık çıkılan karavan seyahatlerinde temizlik çok daha fazla önemli bir konu haline geliyor ve hijyeni sürekli kılmak zorlayıcı olabiliyor. Bu nedenle yol arkadaşlarınızla aranızda görev dağılımı yapabilir, disiplini sağlamak adına aracınızda hijyen kuralları oluşturabilirsiniz. Çöpleri gün içinde atmak, tuvaletin pis su tankını ise 4 günde bir boşaltmak; istenmeyen durumların yaşanmasını engelleyecektir.

Karavanla Seyahat Etmenin 6 Püf Noktası

Karavan Tasarımı

5- Gölgelerin Gücü Adına!

Gölge bir karavancı için vazgeçilmezdir. Seyahat boyunca karavanınızı her zaman gölge bir yere park etmeye özen gösterin. Aksi takdirde, tüm canlılar için güzel başlayan bir sabaha, siz güneşin kavurucu sıcaklığı eşliğinde “merhaba!” diyerek başlar ve anılarınıza acı bir tecrübe eklemiş olursunuz. Pencerelerinizi açtığınızda gelen davetsiz misafirler; böcek ve sineklerden korunmak için de pencerelerinize sineklik takarak, bu ihtimali en aza indirmenin verdiği mutlulukla yolunuza devam edebilirsiniz.

6- Selam Dostum

Douglas Adams’ın, Otostopçunun Galaksi Rehberi serisine göre “Maceralar, karşılarında gerçek bir maceraperest bulduklarında asla onun peşini bırakmazlar.” Bir maceraperest olarak, rotanızda sizin gibi maceralara atılan pek çok karavancıya rastlayabilirsiniz. Onlarla korna çalarak selamlaşmak aklınızda bulundurabileceğiniz güzel bir eylemdir. Yolda kalan bir karavancının yardımına koşan, elbet yine kendi macerasına gazlayan bir diğer karavancı dostudur.

Yolu cesaret olanın, yolculuğu aydınlık olur.

İyi yolculuklar! ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir