Motokaravan veya Çekme Karavan Kazası Durumunda Yapılması Gerekenler

Motokaravan veya çekme karavan kazasında ne yapılmalıdır? Motokaravan veya çekme karavan kazası durumunda yapılması gerekenler;

Motokaravan; yaşam alanı ve motorlu taşıtların birleşik olduğu karavan türüdür. Motokaravanlarda motorlu taşıt halihazırda karavanın kendisi olduğu için dışarıdan çekme gücü gerektiren bir başka motorlu taşıta ihtiyaç duymaz. Motokaravanlar, taşıt türü olarak genelde minibüs, otobüs gibi benzer araçlardan karavana dönüştürülmektedir.

Bu tür karavanlara sahip olmak isteyen kişiler motokaravan üreten firmalarla iletişime geçerek beğendikleri bir motokaravan türünü satın alabilir veya kiralayabilir. Satın alma işlemi gerçekleştirecek kullanıcıların üretici firmayla iletişime geçtiğinde karavan içerisindeki yaşam alanlarını kendi tercihleri doğrultusunda modifiye ettirebilme imkanları da bulunmaktadır. Motokaravanlar, genel olarak uzun yolculuk yapmayı planlayan doğaseverler veya gezginler tarafından tercih edilmektedir.

Motokaravanlar kendi içerisinde üç şekilde sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırma motokaravanın görünümüne göre yapılmaktadır. Sınıflandırma ise şu şekildedir;

  • Camper Motokaravan Modelleri; Bu karavan türünde dış yapı değiştirilmeden dönüşüm sağlanır. Motokaravan modelleri arasında en uygun karavan türüdür.
  • Alkovenli Motokaravan Modelleri; Bir aracın dış yapısının değiştirilerek karavan haline getirilmesini temsil eden modellerdir. Bu modelde sürücü kısmının üst tarafında yatak bulunmaktadır.
  • Semi Entegre Alkovenli Motokaravan Modelleri; Kamyonet tarzı araçlara panellerden kasa yapılarak içinin karavan haline getirilmesidir.

Motokaravan Kullanımı İçin Gerekli Olan Temel Prosedürler

  • Satın alma işlemlerinde noterde onaylı satış belgesinin alınması gerekmektedir.
  • Motokaravan kullanmak için kullanan kişinin BE, CE, DE ehliyet tiplerinden birine sahip olması gerekmektedir.
  • Motokaravanların her yıl düzenli olarak muayene işleminin yapılması zorunludur.

Çekme Karavan Nedir?

Çekme karavan, yapısında motor gücü bulunmayan, içerisinde yaşam alanı olan ve farklı bir taşıtın motor gücünden yararlanan karavan çeşididir. Bu tür karavanların içerisinde yatak, mutfak, oturma, banyo-tuvalet, depolama alanı gibi yaşamsal fonksiyonlara minimum düzeyde cevap veren konfor alanları bulunmaktadır. Çekme karavanlar genelde özel aracı olan ve kısa süreli seyahatler yapan gezginler tarafından tercih edilmektedir. Çekme karavanlar kendi içerisinde de ağırlıklarına göre iki kategoride ayrışmaktadır.

750 KG altında kalan çekme karavanların kullanılması için B sınıfı ehliyeti yeterli olmaktadır. Ek olarak karavan plakası gerektirmeden bağlanan aracın plakasını kullanılır. 750 KG altında kalan bu karavan türlerinde trafik sigortası, muayene, vergi gibi zorunluluklar bulunmamaktadır. Bu karavan çeşidinde O1 Tip onay belgesine sahip olmalısınız.

750 KG üstünde bulunan çekme karavanlarda daha farklı bir sistem uygulanmaktadır. 750 KG üstünde bulunan çekme karavanlar için öncelikle O2 Tip onay belgesine sahip olmalısınız. Bu karavan çeşidinde ruhsat gereklidir fakat vergiye tabi değillerdir. 750 KG altı çekme karavanların aksine kendilerine ait bir karavan plakası vardır. Trafik sigortası zorunlu değildir fakat yaptırılması önerilir. Motokaravanlarla ortak özelliği olarak ağırlıklarından dolayı muayene işlemlerinin yılda bir kez yapılması zorunludur. BE, CE, DE sınıfı ehliyeti olan kullanıcılar tarafından trafiğe çıkma izni vardır.

Çekme Karavan ve Motokaravan Arasındaki Farklar

Bu iki karavan türü genel yapısı itibarıyla aynı olsa da sundukları olanaklar ile birbirinden ayrıldığı bazı noktalar bulunmaktadır. Her iki karavanda bir seyahat evidir. İki karavan türüde en çok tercih edilen karavan türleri arasında yer alır. Aralarında bulunan bazı temel farklılıklar şu şekildedir;

  • Fiyatları açısından karşılaştırıldığında çekme karavanlar motokaravanlara göre daha uygundur.
  • Motokaravanlar için amortisman giderleri çekme karavanlarla karşılaştırıldığında daha fazladır.
  • Motokaravanlarda her yıl düzenli muayene zorunluluğu varken çekme karavanlar bu durumdan muaftır.
  • Yakıt açısından karşılaştırıldığında çekme karavanlar motokaravanlardan daha fazla yakıt tüketir.
  • Hız limiti motokaravanlarda daha yüksektir.
  • Park sorunu büyüklüğünden dolayı motokaravanlarda daha zor olmaktadır.

Motokaravan veya Çekme Karavan Kazası Durumunda Yapılması Gerekenler

Karavan Kazası

Karavan Kazası

Her iki karavanda doğa içerisinde, yolda ve trafikte herhangi bir kaza, hasar, olumsuzluk durumuyla karşılaşabilir. Her iki karavan türünde de kaza durumunda yapılması gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Motokaravan veya çekme karavan kazası durumunda yapılması gerekenler şu şekildedir;

  • Motokaravan veya çekme karavan karşı araca temas ederek maddi hasarla sonuçlanmış bir trafik kazasına karışırsa ‘’Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı’’ düzenlenmelidir.
  • Düzenlenen tutanağa ek olarak tarafların ehliyet ve ruhsat kopyaları ile kazaya ait yakın ve uzak çekim fotoğraflarının eklenmesi önem taşımaktadır.
  • Yaralanmalı trafik kazaları ile kazaya karışan taraflardan birinin trafiğe çıkmasında alkollü ya da ehliyetsiz gibi sakıncalı hallerde polisten destek alınmalıdır.
  • Belgelerin düzenlenmesi sırasında yardım almak için sigortanızı ya da +90 530 130 98 87 numaralı telefon üzerinden Sigortavan‘ı arayabilir ve destek alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir