Karavan Sigorta Türleri

Karavan sigorta türleri; motokaravan ve çekme karavan sigortası nedir?

Karavanlar genellikle uzun tatiller için kullanılan bir ulaşım aracıdır. Hayatlarını gezmeye adayan ve yeni kültürler keşfederek yaşadıklarını hisseden birçok insan bulunmaktadır. Bu aşamada da karavan tatili vazgeçilmez bir seçenek olacaktır. Karavan sahiplerinin her türlü kazaya karşı kendilerini güvence altına almak için yerine getirmesi gereken bazı sorumluluklar bulunmaktadır. Karavan sigortası, karavan sahibi bireylere büyük bir kolaylık sağlamaktadır.

Hayatlarını tamamını ya da bir kısmını karavanlarında geçiren insanlar için karavan sigortası yaptırmak çok kullanışlıdır. Çünkü tahmin edilebileceği gibi, araçların başına bir şey gelmesi olası bir durumdur ve bu tarz durumlara karşı hazır olmak oldukça önemlidir. Karavan sigortası yaptırmayı düşünüyorsanız, dikkat etmeniz gereken unsurlar bulunmaktadır.

Bu unsurları dikkate alarak, sigorta şirketlerinin karavan sigortası içeriklerini öğrenebilir ve kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz. Karavan sigortası yaptırmak isteyen kişileri iki adet sigorta karşılamaktadır. Peki karavan sigorta türleri nelerdir?

  • Motokaravan,
  • Çekme karavan olarak ikiye ayrılmaktadır.

Motokaravan Sigortası Nedir?

Karavan Sigortası

Motokaravanlarda çekme karavanlardan farklı olarak motor yer alır. Çekme karavan ve motokaravan arasında teknik olarak çok bir fark olmasa da farklı türde sigorta kapsamları altına alınırlar. Motokaravan kaskosu, karavanınızı birçok zarara karşı güvence altına alan bir sigorta türüdür. Bu sigorta türleri de geniş ve dar kapsamlı olarak ikiye ayrılabilir. Kapsamlı sigorta, herhangi bir çarpışma gerçekleştiğinde, sigortalının suçu olmayan sigorta anlamına gelmektedir.

Örnek vermek gerekirse, karavanınızı park halinde bıraktığınızı varsayalım. Park ettiğiniz yere döndüğünüzde aracınızı bulamayabilirsiniz. Bu tarz bir hırsızlık olayında kapsamlı sigorta devreye girer ve zararınızı kaskonuzda yazan şekilde karşılar.

Çekme Karavan Sigortası Nedir?

Çekme Karavan Sigortası

Çekme karavan motorsuzdur. Çekme karavanlarda durum daha farklı bir hal alır çünkü burada da iki tür karşımıza çıkmaktadır. O1 ve O2 belgeli olarak iki farklı çeşit ile sigorta yapılmaktadır. O2 belgesine sahip olan karavanlar 750 kg’ın üzerindeyken, O1 belgesine sahip olan çekme karavanlar 750 kg altındadır. O2 belgesine sahip olan çekme karavana trafik tescili yapılabiliyor, ruhsat ve plaka alınabiliyor. O1 belgeye sahip olan araçlar daha dar kapsamlı bir sigorta yaptırabilirken, O2 belgesine sahip olan çekme karavanlar geniş kapsamlı bir kasko yaptırabiliyor.

Motokaravanlar ile Çekme Karavanlar Arasındaki Farklar

Her ikisinin de genel yapısı aynı olmakla birlikte, farklı özellikleri de bulunuyor. Bu farklılıklar arasında; tasarımları, ekipmanları veya donanımları yer alıyor. Bu farklılıklar ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Fiyat bu farkların başında geliyor. Çekme karavan fiyatları, motokaravanlara göre daha uygun oluyor.
  • ÖTV, çoğu insanın karavan satın alırken dikkat ettiği bir nokta oluyor. Motokaravanlarda ÖTV ödemek zorunlu iken, çekme karavanlarda ÖTV zorunluluğu bulunmuyor.
  • Muayene ise bir diğer etken olarak karşımıza çıkıyor. Motokaravanlara her yıl zorunlu muayene ve zorunlu mali mesuliyet sigortası yaptırmak gerekirken, çekme karavanlar için bu durum söz konusu değil.
  • Motokaravanlar, normal düzeyde yakıt sarf ederken, çekme karavanlar bunun yaklaşık yarım katı kadar daha fazla yakıt yakıyor.
  • Motokaravanlarda amortisman giderleri daha fazla oluyor. Çekme karavanlarda ise yalnızca lastik maliyeti oluyor.
  • Motokaravanlar her türlü arazide kullanılabilen araçlar iken, çekme karavanlar çok engebeli ve dağlık yerler için uygun değildir.
  • Çoğu insanın bir araç satın alırken en çok dikkat ettikleri noktalardan biri hızdır. Motokaravanlar normal bir araç gibi hızlanabilirler. Çekme karavanlarda ise durum farklıdır. Çekme karavanlar çeken aracın hızını yavaşlattıkları için motokaravanlar gibi hızlanamazlar.

Motokaravan ve çekme karavan arasındaki farkları genel olarak bunlar oluşturmaktadır. Karavancılar için motokaravanlar daha avantajlı olsa da, çekme karavanın da daha kullanışlı olduğu durumlar mevcuttur. Karavan almadan önce iyice araştırmanızı ve kendinize uygun olan modeli doğru bir şekilde seçmenizi öneririz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir