Belirlediğiniz rotada, sakinliğin ve doğal güzelliklerin ortasında, siz nereye giderseniz eviniz de peşinizden gelsin istiyorsanız aradığınız şey tam olarak bir karavan. Pek çok kişinin kalbinde yatan, karavan sahibi olma fikri, bazı çekinceler nedeniyle rafa kaldırılarak; gerçekleşemeden yıllar boyunca hayal olarak kalıyor. Bütün koşulların en uygun seviyeye ulaşmasını yıllarca beklemek yerine hayatı ıskalamadan küçük adımlarla da karavan hayatına giriş yapabilirsiniz. Hazırsanız, karavan sahibi olmadan önce bilmeniz gerekenlere dair kısa bir yolculuğa çıkalım!
Karavan Çeşitleri
Karavanlar; motokaravan ve çekme karavan olmak üzere ikiye ayrılır. Yerli ve yabancı üreticiler tarafından üretilen çeşitler arasından, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun karavana detaylı bir araştırmanın ardından kavuşabilirsiniz. Pandemi nedeniyle sosyal izolasyonun öneminin artması, bireylerin de tatil tercihlerini karavandan yana yapmalarını sağladı ve karavan üreticileri yıllar içinde gelişmiş özelliklerle donatılan birçok karavan modeli tasarladı. Karavan severler arasında motokaravan daha çok rağbet görse de klasik olarak adlandırılan çekme karavan severlerin sayısı da oldukça fazla.

Motokaravan
Tek parça olarak motorlu araç ve kasayı bir arada sunan, tasarımı gereği her şeyin tek bir alanda bulunduğu motokaravanlar, her an soğuk yiyecek ve içeceklere ulaşmanız açısından çekme karavanlara kıyasla daha avantajlı konumda yer alıyor. Sürüş konforu açısından da çekme karavana kıyasla biraz daha önde. Tercihiniz çekme karavan olacaksa, öncelikle bir binek arabaya ihtiyacınız olduğunu hatırlatmamızda fayda var. Karavanınızı dilediğiniz modelde arabayla kullanmayı tercih edebilirsiniz fakat bizim önerimiz 1.6 dizel arabalardan yana. Çekme karavanınızı konakladığınız yerde bırakıp, şehir içinde arabanızla dolaşabilmek, motokaravanınızın giremediği yerlere rahatlıkla ulaşabilmek çekme karavan sahibi olmak için cazip nedenlerden.
Hız ve Ehliyet
Çekme karavanlarda hız sınırı 80 km/saat iken motokaravanlarda bir üst sınır bulunmamakta. Ağırlığına bağlı olarak çekme karavanlarda kullanılan ehliyet değişiklik göstermekte. 750 kg’dan daha fazla ağırlığa sahip çekme karavan kullanabilmeniz için B sınıfı ehliyetinizin yanında römork çekebilir ibaresi bulundurmalı veya D sınıfı ehliyet sahibi olmalısınız. 750 kg’dan daha az ağırlığı bulunan bir çekme karavanı ise B,C,D sınıfı ehliyeti bulunan sürücüler rahatlıkla kullanabilir. Yük ağırlığı 3500 kg’ın altında olan motokaravanlarda da B sınıfı bir ehliyete sahip olmanız yeterli.
Malzemeler ve Donanım
Aracınızı almadan önce karavan gövdesinde kullanılan malzeme metal mi, ahşap mı diye bilgi sahibi olmanız yararlı olacaktır. İster çekme karavan, ister motokaravan olsun araç içindeki mobilyaların hafif olması ve yük dengesinin sağlanması gerekir. Yakıt tasarrufu sağlamak ve yokuşlarda çekiş gücü için aracın hafifliği önem taşır. Bu nedenle kullanılan mobilyaların mdf ve sunta gibi ağır malzemelerden olmaması size büyük kolaylık sağlar. Her iki karavan çeşidinde de eşyaları sabitlemek hayati bir konudur. Çekme karavanınızda sabitleme konusunu unutursanız, varış noktanızda sizi hiç iç açıcı olmayan bir manzara bekliyor demektir.

Çekme Karavan
Karavanda elektrik ve su her şeydir. Elektrik olmadan neredeyse hiçbir şeyin çalışmayacağını unutmayın ve yolculuğa başlamadan önce güneş enerjisi paneli, şarj edilebilir akü, su tankı gibi iyi bir teçhizat ekibine sahip olun. Aracınız çalışmıyor durumdayken kullanacağınız elektriğin bir süre sonra akünüzü bitireceğini unutmayın. Karavan kamplarında belirli bir ücret karşılığı yararlanabileceğiniz elektrik istasyonlarında akülerinizi şarj edebilir, temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Eşyalarınızın güvenliği için ise alarm ve kilit sistemlerine sahip olmanızda fayda var.
Her bütçeye ve her ihtiyaca uygun bir karavan var. Yolculuktaki evinizi bulup maceralara başlamak için zaman kaybetmeyin!
Bir cevap yazın