Merhaba, açık büfe yemekleri, havuz ya da deniz keyfini, rahat bir yatak ve konforlu bir oda fikrini bir kenara bırakın. Hiçbiri sevdiklerinizle birlikte doğal güzelliklerin arasında kamp heyecanının yerini alamaz. Bu listemizde kamp deneyiminizi güzel anılarla geçirmek ve problemlerle karşılaşmamak için özellikle dikkat etmeniz gereken bazı unsurları ele aldık. Alacağınız birkaç basit önlem ile kamp sırasında yaşayacağınız olası sorunları engelleyebilir ve doğanın tadını çıkartabilirsiniz.
İlk Kamp Deneyimi Faydalı Bilgiler
- Kamp için yapacağınız hazırlık kadar kamp yerini doğru seçmenizde oldukça önemlidir.
- Kamp yaptığınız yer içme suyuna yakın olmalıdır.
- Eğer yanınızda su depolayabileceğiniz bir bidon, damacana vb. var ise, su kaynağına biraz daha uzak alanlarda kamp yapabilirsiniz.
- İçme suyu daima, çamaşır ve bulaşık için su alınan yerin üstünden alınmalıdır.
- Kamp için çok rüzgar veya güneş alan bir yer seçilmemelidir. Dere yatağında olmamalı ve mümkün olduğu kadar düz bir zemini olmalıdır. Mezarlık yanları ve hayvan sürülerinin geçtiği yerler de uygun değildir.
- Kamp yeri, civardaki yerleşim bölgelerine çok yakın olmamalı, ancak gerektiğinde yardım alınabilecek bir mesafede bulunmalıdır.
- Kamp yerinde çadırlar daire, hilal veya U şeklinde ve kapıları ortaya bakacak şekilde kurulmalıdır. Kamp ateşi de bu merkezde yakılır.
- Ateşten sıçrayacak kıvılcımların çadırları yakmaması için gerekli mesafe bırakılmalıdır.
- Çadır kurulmadan önce zemin taş ve dallardan temizlenmelidir.
- Çadır kurulan yerde az da olsa bir eğim olacaktır, dolayısıyla yağmur sularının çadırın üzerinden akmaması için çadırın çevresine yeterince derin bir yağmur oluğu açılmalıdır.
- Rüzgarlı havalarda, çadırlarınızın dış ve iç katları arasındaki boşluğa dolacak olan soğuk hava sizi gece üşütebilir. Bunu önlemek için çadırınızın çevresine taş veya kardan bir set örebilirsiniz.
- Kamp için getirilen yiyecekler toplu halde yedek bir çadırda saklanmalıdır. Eğer fazla çadır yoksa naylon torbalardan bir tane yapılmalı ancak yemekler asla açıkta bırakılmamalıdır.
- Ayrıca toplanan odunlar kesildikten sonra boylarına göre istiflenmelidir. Odunluk olarak ayrılan bölgenin etrafı da bir iple çevrilmelidir. Odunların üstü ıslanmış ise ateşin yakınına dizilerek kurumaları sağlanır.
- Eğer bir ağaç dalında en ufak bir hayat belirtisi var ise, o dal kesilmemelidir. Tüm yapraklar solmuş olsa bile dalın kırılgan olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yaş bir dalı yakmaya çalışmak tecrübesizliğin işaretidir.
- Akşam yemeği yenildikten sonra kamp ateşi çevresinde geçirilen güzel anlar “kesin sessizlik” saatinin gelmesi ile sona erer. Bu saatten sonra nöbetçiler dışında herkes çadırlarına çekilir ve kampta sadece ateşin çıtırtıları duyulur. Kamp ateşi de nöbet ateşi haline getirilir.
- Nöbetçilerin başlıca görevi kulaklarını dört açmak ve kamp çevresini ara sıra kolaçan etmektir.
- Ayrıca nöbet sırası gelenleri sessizce uyandırmak ve ısınmaları için çay hazırlamak da nöbetçilerin görevlerindendir.
Bir cevap yazın